Friluftsliv: en del av miljøproblemet og en del av løsningen på problemet?

På den årlige konferansen til forskningsprogrammet Miljø 2015 la Vestlandsforsking, SIFO og NTNU fram resultatene fra sitt felles prosjekt om friluftsliv og bærekraftig forbruk.

I prosjektet har vi studert nordmenns forbruk av friluftslivsklær, hytter, fritidsbåter og fritidstransporten mellom hjem og hytte og mellom hjem og friluftslivsområder. Gjennom intervju og landsomfattende spørreundersøkelser har vi forsøkt å kartlegge mekanismer som ser ut til å påvirke dette forbruket i en mer eller mindre bærekraftig retning.

Hovedkonklusjonen fra prosjektet er at dagens miljøpolitikk som retter seg inn mot hverdagsforbruket må utvides til også å gjelde fritidsforbruket. Prosjektet gir en rekke konkrete anbefalinger om en slik utvidelse som gjelder å endre forbruket vekk fra de mest til de minst miljøbelastende formene for friluftsliv. Videre peker prosjektet på at om fritidsforbruk, medregnet friluftsliv, har fått en viktig rolle i rike land som Norge å "holde hjulene i gang" i vekstøkonomien.; det er her det er fortsatt mulig å øke forbruket vesentlig. Ønsker man derfor å redusere miljøbelastningen vesentlig fra fritidsforbruk og friluftsliv, så må man også våge å rette et kritisk søkelys på vedvarende økonomisk vekst og hvorvidt dette fortsatt skal være det overordnede målet for samfunnsutviklingen.

Miljø 2015

Foredrag av Carlo Aall