Campus Seminar: Løgstrup som miljøfilosof - nettoverført

Det etter kvart mykje omtalte seminaret om K.E. Løgstrup som miljøfilosof blir overført på nettet (webcast).

Ved sidan av Kierkegaard er K.E. Løgstrup ein av Danmaks fremste filosofar. Tankane hans har relevans for tilhøvet mellom menneske og miljø. Måndag 3. mai held Jon Helen Pedersen frå HSF føredrag om Løgstrups fenomenologiske filosofi som miljøfilosofi. Føredraget er ope for alle og finn stad i andre etasje på Fossbygget (AØR, rom 209) frå kl 12 til 13.30.

Føredraget er no over, og du kan sjå på og laste ned video frå føredraget her. Sjå elles omtale av opptaket og kringkastinga på kxg.no.

Last ned. Problem med videoen? Den fungerar best om du lastar han ned og spelar han med VLC. Sjå elles Wikipedia sin guide.

Takk til Høgskulen i Sogndal for lån av utstyr, og Odin Hørthe Omdal for teknisk støtte.

Føredraget vart overført samtidig over nettet på kxg.no frå start kl. 1200.

Du kan kommentere og spørje spørsmål på Twitter ved å bruka #logstrup.

Pedersen omtalar innhaldet i føredraget slik:

"Naturvitenskapene studerer verden partielt, under metodisk eliminasjon av det uoverskuelige mangfold av omstendigheter som er med på å definere de faktiske fenomener. Fra Kant av har slik tilnærming til verden vært fortolket i det Løgstrup kaller det erkjennelsesteoretiske skjemaet, som gjør verden til det han senere har kalt nøytralt råvarelager (kjernen i miljøproblematikken), som mennesket står fritt til å håndtere gjennom demontering og remontering. En premiss for at vi tillater oss å tenke og å handle i/med verden på slikt grunnlag er forestillingen om at verden ikke er noe bestemt, at den ikke har noe å si oss.

Gjennom fenomenologiske analyser vil Løgstrup vise at verden ikke er vår omverden (det som er utenfor oss), men at den er vårt opphav, metaforisk sagt ”vår mor”. Hvilke konsekvenser vil vi måtte trekke for vår vitenskap og teknologi, om vi tar inn over oss en slik forståelse av forholdet mellom oss og verden, f.eks illustrert med den helt ferske politiske begivenheten mht suverenitet i Barentshavet, sammenholdt med vår viten om klimakonsekvenser av fortsatt bruk av klodens reservoar av fossilt materiale?"

Omtalen av føredraget til Jon Helen Pedersen har skapt debatt på Twitter:

Anne Viken innleiar ved å tvitre at "vestlandsforskning har seminar om filosofi og miljø i sogndal, omtalen er ganske heavy:D puh! fremmedord er gøy!??"

Alfred Bjørlo sender meldinga vidare med følgjande kommentar: "Flaks for HSF at Harald Eia er ferdig m Hjernevask, vestlandsforskning har seminar, omtalen er ganske heavy".

Neste kommentar kjem frå Georg Arnestad, FoU-leiar ved HSF: "VF utfordrar intelligensen vårt med heavy tåkeprat her".

Svein Ølnes ved Vestlandsforsking tykkjer Anne Viken har eit poeng: "Skal gi deg rett der, omtalen er ganske heavy".

Føredragshaldar Jon Helen Pedersen frå Høgskulen i Sogn og Fjordane har forklart innhaldet i det komande føredraget sitt med eigne ord. Ved Vestlandsforsking legg vi likevel vekt på forståeleg formidling, og følgjer difor opp dei kritiske merknadene frå Twitter-kommentatorane med forklaringar på dei tyngste av omgrepa Pedersen har brukt: