Miljøbelastningen for Oslo-borgere øker

Fra 2002 til 2005 har det økologiske fotavtrykket fra Oslo-borgere økt med 5 prosent fra 7,62 til 8,06 hektar per person. Økningen skyldes i hovedsak at omfanget av utenlands flyreiser har økt med 75 prosent i samme periode. Dette viser beregninger gjort av Vestlandsforsking på oppdrag fra Oslo kommune.

Økologisk fotavtrykk er et mål for hvor mye biologisk produktivt landareal som trengs for å undrstøtte et gitt forbruk. Eksempelvis krever forbruk av 1 kg papir omlag 2,5 m2 produktivt skogsareal for å produsere den samme mengden papir.

Det er gjort beregninger for de miljømessig sett viktigste forbrukskategoriene, nemlig mat, bolig (boligareal, boligmateriale, møbler, energiforbruk), transport og utvalgte varer og tjenester (klær, sko, fritidsvarer- og tjenester og papir).

To hovedkonklusjoner er at fritidsforbruket øker og at hverdagsforbruket er stabilt. Med fritidsforbruk mener vi det forbruket vi fyller fritiden vår med; ferier, trening, hobby osv. "Resten" utgjør hverdagsforbruket.

Den posten som uten sammenligning bidrar mest til å øke det økologiske fotavtrykket per person i Oslo, er flyturer, og da særlig utenlands flyturer som har økt med 75% fra 2002 til 2005. Dette er i stor grad en økning i fritidstransport. I samme periode har det økologiske fotavtrykket fra forbruket av fritidsvarer og fritidstjenester økt mye, med 50%.

De øvrige forbrukspostene som omfatter hverdagsforbruket varierer lite. Deler av det boligrelaterte forbruket økte noe i form av økende boligareal. Matforbruket endrer litt sammensetning, men nettoeffekten er omtrent null. Utslipp av klimagasser fra lokal transport holder seg også stabil.

Miljøpolitikken har tradisjonelt vært rettet mot hverdagsforbruket. Tallene illustrerer at det er en stor utfordring å utvikle en politikk og tilhørende virkemidler som retter seg inn mot fritidsforbruket. Det synes som en rimelig antakelse at det vil "smerte mindre" å endre vårt fritidsforbruk som følge av offentlige reguleringer enn å endre hverdagsforbruket. Hvis denne antakelsen holder, burde det være en ytterligere stimulans overfor offentlige myndigheter til å utvikle en mer tydelig miljøpolitikk på dette området.

Beregningene er gjort i forbindelse med at Oslo kommune skal revidere sin miljøplan (byøkologisk program" våren 2007 (se www.byradsavdeling-for-miljo-og-samferdsel.oslo.kommune.no/miljo/byokologisk_program/ ).

Rapporten: Økologiske fotavtrykk for Oslo kommune.pdf (92.83 K)

For mer informasjon kontakt Carlo Aall
Tlf. 57 67 61 50